👉👉 ile wykorzystamy witaminy C z ziemniaków zależy także od innych czynników, m.in. przechowywania i obróbki. Długotrwałe leżakowanie powoduje stratę ok. 15% witaminy C miesięcznie. Młody ziemniak ma 3-krotnie więcej witaminy C niż stary.
👉👉👉 ale to dopiero początek, resztę zniszczeń dokonujemy w naszej kuchni :(
🥔obieranie - straty ok. 6%
🥔krojenie na frytki - straty ok. 9%, na chipsy czy kostki – 15%
🥔gotowanie – straty blisko 50%
🥔smażenie frytek i chipsów – straty ok. 90%
Zatem, czy ziemniaki są dobrym źródłem witaminy C? 🤔🤔🤔 To zależy od rodzaju ziemniaków i od tego jak postępujemy z nimi w kuchni.
Kontakt:
- 690 604 275
mgr Karolina Starzyńska
OPINIA PACJENTA: Profesjonalne podejście, wszystko dokładnie wytłumaczone. Pani Karolina jest przemiłą konkretną osobą. Polecam
Twój komentarz